Latest news

EFSA – Κορονοϊός: Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα τρόφιμα είναι πηγή ή μέσο μετάδοσης

No comments

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) παρακολουθεί στενά την κατάσταση, όσον αφορά την εμφάνιση της νόσου του κορονοϊού (COVID-19), που πλήττει μεγάλο αριθμό χωρών σε όλο τον κόσμο. Επί του παρόντος δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το φαγητό είναι πιθανή πηγή ή μέσο μετάδοσης του ιού.

Η επικεφαλής επιστήμονας της EFSA Μάρτα Χούγκας δήλωσε τα εξής: “Οι εμπειρίες μας από τις προηγούμενες εξάρσεις σχετικών κορονοϊών, όπως το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS-CoV) και το Αναπνευστικό Σύνδρομο Μέσης Ανατολής (MERS-CoV), δείχνουν ότι δεν έχει παρατηρηθεί μετάδοση μέσω της κατανάλωσης τροφίμων. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο κορονοϊός διαφέρει από αυτή την άποψη.”

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) δήλωσε ότι, ενώ τα ζώα στην Κίνα ήταν η πιο πιθανή πηγή της αρχικής μόλυνσης, ο ιός εξαπλώνεται μέσω μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο – κυρίως από τα αναπνευστικά σταγονίδια από φτέρνισμα, βήχα ή εκπνοή. Περισσότερες πληροφορίες για τον κορονοϊό και το φαγητό θα βρείτε στις Συχνές Ερωτήσεις (FAQ) του BfR, του οργανισμού αξιολόγησης κινδύνων της Γερμανίας.

Επιστήμονες και αρχές σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν την εξάπλωση του ιού και δεν έχουν υπάρξει αναφορές μετάδοσης μέσω των τροφίμων. Για το λόγο αυτό η EFSA δεν εμπλέκεται επί του παρόντος στην παρακολούθηση των εστιών του COVID-19. Ωστόσο, παρακολουθούμε την επιστημονική βιβλιογραφία για νέες και σχετικές πληροφορίες.

Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των τροφίμων, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέδωσε προληπτικές συστάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν συμβουλές για καλές πρακτικές υγιεινής κατά τον χειρισμό και την προετοιμασία τροφίμων, όπως το πλύσιμο των χεριών, το καλό μαγείρεμα του κρέατος και η αποφυγή πιθανής διασταυρούμενης μόλυνσης μεταξύ μαγειρεμένων και ωμών τροφίμων. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα του ΠΟΥ.


Μείωση των πιθανοτήτων μόλυνσης – μέτρα που έχουν ληφθεί στα κεντρικά της EFSA

Η EFSA εδρεύει στην Πάρμα, στα βόρεια της Ιταλίας, η οποία είναι μία από τις περιοχές που αυτή τη στιγμή υπόκειται στα μέτρα έκτακτης ανάγκης για τις μετακινήσεις που επέβαλε η ιταλική κυβέρνηση. Από την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου, έχουμε υιοθετήσει μια σειρά από μέτρα, σύμφωνα με τις συμβουλές των ιταλικών αρχών.

Έχουμε καθιερώσει την εργασία από το σπίτι για το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού μας και τηλεδιασκέψεις με εμπειρογνώμονες και συνεργάτες, ενώ οι εκδηλώσεις, μετακινήσεις του προσωπικού και επισκέψεις του κοινού στις εγκαταστάσεις της EFSA έχουν ανασταλεί τουλάχιστον έως τις 8 Απριλίου. Τα μέτρα αυτά επανεξετάζονται διαρκώς υπό το πρίσμα νέων πληροφοριών.

Οι τρέχουσες πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση κρουσμάτων και τις εκτιμήσεις του κινδύνου που συμβουλεύονται τα κράτη μέλη της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις δράσεις τους ανανεώνονται συνεχώς από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC). Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συντονίζει την όλη προσπάθεια σε παγκόσμιο επίπεδο.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
https://ec.europa.eu/health/coronavirus_en

www.viozoikivetlab.grEFSA – Κορονοϊός: Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα τρόφιμα είναι πηγή ή μέσο μετάδοσης
read more

Αμερικάνικη Ένωση Κτηνιάτρων: Ο SARS- CoV-2 στα ζώα, συμπεριλαμβανομένων και των κατοικιδίων

No comments

Κατοικίδια σε σπίτια με ασθενείς με COVID-19

Φαίνεται ότι τα σκυλιά και οι γάτες δεν μολύνονται άμεσα με SARS-CoV-2, έχουμε ελάχιστα στοιχεία ότι μπορούν να νοσήσουν και καθόλου στοιχεία ότι όσα νοσήσουν μπορούν να μεταδώσουν τον ιό SARS-CoV-2 σε άλλα κατοικίδια ή ανθρώπους.

Για την επίδειξη μεγαλύτερης προσοχής και εώς ότου μάθουμε περισσότερα για τον ιό, αν νοσείτε με COVID-29 θα πρέπει να περιορίσετε τις επαφές σας με τα κατοικίδια και άλλα ζώα, όπως ακριβώς θα περιορίσετε και τις επαφές σας με άλλους ανθρώπους. Όπου είναι δυνατό, αναθέστε σε κάποιο άλλο μέλος του νοικοκυριού ή της επιχείρησής σας να αναλάβει το τάισμα και τη γενική φροντίδα των ζώων σας, συμπεριλαμβανομένων και των κατοικιδίων. Εάν έχετε ζώο υπηρεσίας ή πρέπει να φροντίσετε τα ζώα σας, συμπεριλαμβανομένων των κατοικιδίων, φορέστε υφασμάτινη μάσκα. Μην χαϊδεύετε, μη φιλάτε και μην αγκαλιάζετε τα ζώα και μην μοιράζεστε φαγητό μαζί τους. Πλένετε τα χέρια σας πριν και μετά την επαφή με το κατοικίδιο ή το ζώο υπηρεσίας σας. Δεν θα πρέπει να μοιράζεστε πιάτα, ποτήρια, κούπες, μαχαιροπήρουνα, πετσέτες ή σεντόνια με άλλους ανθρώπους ή ζώα στο νοικοκυριό σας.

Επιπλέον οδηγίες για τη φροντίδα των κατοικίδιων ζώων σε σπίτια με ασθενείς με COVID-19 είναι διαθέσιμες από το CDC.

Κρατήστε τα κατοικίδια ασφαλή

Για τους υπεύθυνους ιδιοκτήτες, είναι ιδιαίτερα σημαντική η έγκαιρη προετοιμασία. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ετοιμάσει ένα κιτ έκτακτης ανάγκης με φαγητό για το κατοικίδιό σας για τουλάχιστον δύο εβδομάδες και τα απαραίτητα φάρμακα. Συνήθως, όταν σκεφτόμαστε τα κιτ έκτακτης ανάγκης προετοιμαζόμαστε για συνθήκες εκκένωσης, ωστόσο καλό θα ήταν να ετοιμάσετε και ένα για την περίπτωση της καραντίνας ή αυτοαπομόνωσης, όπου δεν θα μπορείτε να βγείτε από το σπίτι μας.

Παρόλο που οι παραπάνω συμβουλές προτείνονται ως βέλτιστη πρακτική, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένας λόγος να θεωρούμε ότι τα οικόσιτα ζώα -και τα κατοικίδια- στις ΗΠΑ μπορεί να αποτελούν πηγή μόλυνσης SARS-CoV-2. Επομένως, δεν υπάρχει κανένας λόγος να απομακρύνουμε τα κατοικίδια από νοικοκυριά όπου ο COVID-19 έχει εντοπιστεί σε ανθρώπους του σπιτιού, εκτός και αν υπάρχει δυσκολία σωστής φροντίδας του κατοικίδιου. Σε αυτή την ιδιαίτερη περίπτωση, τα κατοικίδια και οι άνθρωποι χρειάζονται ο ένας την υποστήριξη του άλλου και οι κτηνίατροι είναι εδώ για να φροντίσουν την καλή υγεία και των δύο.



Τι γνωρίζουμε σχετικά με τον COVID-19 σε άλλα είδη ζώων

ΟΙ ΣΚΥΛΟΙ ΣΤΟ ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ


Την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου, το Τμήμα Γεωργίας, Αλιείας και Συντήρησης (AFCD) του Χονγκ Κονγκ ανέφερε ότι στις 26 Φεβρουαρίου έλαβαν δείγματα από τη ρινική και στοματική κοιλότητα ενός σκύλου ράτσας πομεράνιαν, 17 ετών, που βρισκόταν σε καραντίνα και που ο ιδιοκτήτης του είχε διαγνωστεί με COVID-19. Τα δείγματα βγήκαν “ασθενώς θετικά” στον ιό SARS-CoV-2, χρησιμοποιώντας τεστ αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης ανάστροφης μεταγραφάσης σε πραγματικό χρόνο (RRT PCR). Τα αποτελέσματα από ορθικό επίχρισμα και δείγμα κοπράνων ήταν αρνητικά. Το τεστ RRT PCR είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο, συγκεκριμένο και δεν αλληλεπιδρά με άλλους κορονοϊούς σε σκύλους ή γάτες. Το “ασθενώς θετικό” αποτέλεσμα υποδεικνύει ότι υπήρχε μια μικρή ποσότητα RNA του ιού SARS-CoV-2, αλλά δεν διακρίνει μεταξύ του RNA που ανιχνεύθηκε από άθικτο ιό και αυτού που ανιχνεύθηκε από θραύσματα ιικού RNA.

Το τεστ PCR επαναλήφθηκε σε δείγματα που συλλέχθηκαν στις 28 Φεβρουαρίου, στις 2, 5 και 9 Μαρτίου, με συνεχή “ασθενώς θετικά” αποτελέσματα σε δείγματα της ρινικής κοιλότητας. Επιπλέον, η γονιδιακή αλληλουχία του SARS-CoV-2 από το πομεράνιαν και τις στενές ανθρώπινες επαφές του ολοκληρώθηκε στις 12 Μαρτίου και οι ιικές αλληλουχίες ήταν πολύ παρόμοιες. Τα αποτελέσματα από ένα τεστ αντισωμάτων του ιού σε δείγμα που συλλέχθηκε στις 3 Μαρτίου ήταν επίσης διαθέσιμα στις 12 Μαρτίου και το τεστ ήταν αρνητικό. Ωστόσο, περαιτέρω ορολογικές δοκιμές στο αιματολογικό δείγμα που πραγματοποιήθηκαν από το εργαστήριο αναφοράς του ΠΟΥ έφεραν θετικά αποτελέσματα, γεγονός που υποδηλώνει ότι το πομεράνιαν είχε αναπτύξει ανοσοαπόκριση στον ιό. Η απομόνωση του ιού έφερε αρνητικά αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα του τεστ RT PCR που πραγματοποιήθηκε σε ρινικά δείγματα στις 12 και 13 Μαρτίου ήταν επίσης αρνητικά, και ο σκύλος επιστράφηκε στον ιδιοκτήτη του την επόμενη μέρα.

Ειδικοί από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ και το Κολλέγιο Κτηνιατρικής και Επιστημών της ζωής από το City University του Χονγκ Κονγκ θεωρούν ότι η συνέπεια και συνέχιση των αποτελεσμάτων δείχνουν ότι ο ιός ίσως μεταδόθηκε από τους ανθρώπους στο πομεράνιαν σε αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση. Διεξήχθησαν τεστ στα εργαστήρια του AFCD και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ. Το τελευταίο είναι πιστοποιημένο εργαστήριο αναφοράς από τον ΠΟΥ για δοκιμές σχετικά με τον SARS-CoV-2.

Το πομεράνιαν ήταν το ένα από τα δύο κατοικίδια που τέθηκαν σε καραντίνα. Το δεύτερο κατοικίδιο είχε επίσης συνεχή αρνητικά αποτελέσματα στα τεστ για τον ιό. Κανένας από τους δύο σκύλους δεν παρουσίασε σημάδια αναπνευστικής λοίμωξης κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Δυστυχώς, το πομεράνιαν που βγήκε θετικό απεβίωσε τρεις μέρες μετά την επιστροφή στο σπίτι του. Το σκυλί ήταν 17 ετών και είχε συνεχή προβλήματα υγείας τα οποία πιθανότατα ευθύνονται για τον θάνατό του, παρά ο COVID-19.

Στις 18 Μαρτίου, το AFCD ανέφερε ότι ένα δίχρονο γερμανικό ποιμενικό, του οποίου ο ιδιοκτήτης βρέθηκε θετικός στον COVID-19, ήταν επίσης θετικό στον ιό SARS-CoV-2 σύμφωνα με το τεστ RRT-PCR. Ο σκύλος συνέχισε να έχει θετικά αποτελέσματα στις 19 Μαρτίου και μετά αρνητικά αποτελέσματα στις 23 Μαρτίου. Άλλο ένα σκυλί μεικτής ράτσας από το ίδιο νοικοκυριό βγήκε αρνητικό. Κανένα από τα δύο σκυλιά δεν έδειξαν σημάδια αναπνευστικής λοίμωξης. Και οι δύο σκύλοι βρίσκονται σε καραντίνα και συνεχίζουν να είναι υπό παρακολούθηση και να υποβάλλονται σε τεστ.

Έως τις 25 Μαρτίου, το AFCD είχε πραγματοποιήσει τεστ σε 17 σκύλους και 8 γάτες από νοικοκυριά με επιβεβαιωμένα ανθρώπινα περιστατικά με COVID-19 ή ανθρώπους-στενές επαφές με επιβεβαιωμένους ασθενείς και μόνο δύο σκύλοι (όπως προαναφέρθηκε) βρέθηκαν θετικοί στον SARS-CoV-2.

Η ΓΑΤΑ ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ

Την τρίτη εβδομάδα του Μαρτίου, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την ασφάλεια της τροφικής αλυσίδας (FASFC) στο Βέλγιο ανέφερε ότι ενημερώθηκε στις 18 Μαρτίου από την Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Λιέγης ότι βρέθηκε ιικό RNA του SARS-CoV-2 μέσω PCR (RRT-PCR και υψηλής αλληλουχίας PCR – δεν δόθηκαν λεπτομέρειες) στα κόπρανα και τον εμετό μιας γάτας με πεπτικές και αναπνευστικές κλινικές ενδείξεις. Η γάτα ανήκε σε άτομο που μολύνθηκε με τον ιό SARS-CoV-2 και, σύμφωνα με την Επιστημονική Επιτροπή της FASFC, δεν είναι γνωστό αν οι ιικές αλληλουχίες της γάτας και του ιδιοκτήτη της παρουσίαζαν ομοιότητες.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με το ποιες άλλες συνθήκες που ενδεχομένως προκάλεσαν αναπνευστικά ή γαστρεντερικά προβλήματα στη γάτα εξετάστηκαν ή αξιολογήθηκαν για το συγκεκριμένο ζώο. Αναφέρθηκε ότι η γάτα νόσησε μία εβδομάδα αφού ο ιδιοκτήτης της επέστρεψε από την Ιταλία, όμως δεν είναι γνωστή η ημερομηνία συλλογής των δειγμάτων σε σχέση με το πότε πρωτοεμφανίστηκαν τα κλινικά συμπτώματα και το πώς συλλέχθηκαν τα δείγματα (π.χ. απευθείας από τη γάτα, από το πάτωμα). Ακριβώς επειδή δεν έχουν αποκλειστεί και άλλες αιτίες για την ασθένεια της γάτας και δεν γνωρίζουμε πολλά για τα δείγματα στα οποία ανιχνεύτηκε το ιικό υλικό, δεν μπορεί να οριστεί μια σαφής σχέση ανάμεσα στην παρουσία ιικού υλικού και κλινικών συμπτωμάτων που σχετίζονται με τον κορονοϊό. Η κατάσταση της γάτας φαίνεται να βελτιώθηκε 9 μέρες μετά την εμφάνιση των κλινικών συμπτωμάτων.

Η ΓΑΤΑ ΣΤΟ ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ

Στις 30 Μαρτίου, το AFCD ανέφερε ότι μια γάτα που ζούσε σε σπίτι με ασθενή με COVID-19 βρέθηκε θετική, μέσω RRT-PCR για SARS-CoV-2 με δείγματα από τη στοματική κοιλότητα, ρινικά και ορθικά. Τα αποτελέσματα από τα στοματικά και ρινικά δείγματα που πάρθηκαν την 1η Απριλίου ήταν επίσης θετικά. Η γάτα βρίσκεται σε καραντίνα και δεν έχει εμφανίσει κλινικά συμπτώματα της ασθένειας.

Η ΤΙΓΡΗ ΣΤΟΝ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟ ΚΗΠΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ

Στις 5 Απριλίου, τα εργαστήρια Εθνικών Κτηνιατρικών Υπηρεσιών του αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας επιβεβαίωσαν ότι βρέθηκε ιός SARS-CoV-2 σε μία τίγρη στον ζωολογικό κήπο της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για το πρώτο περιστατικό εμφάνισης του COVID-19 σε τίγρη. Συλλέχθηκαν και εξετάστηκαν δείγματα από την τίγρη, επειδή αρκετά λιοντάρια και τίγρεις στον ζωολογικό κήπο εμφάνισαν κλινικά συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης. Οι υγειονομικοί υπάλληλοι πιστεύουν ότι οι μεγάλες γάτες αρρώστησαν μετά από έκθεση σε υπάλληλο που μετέδιδε ενεργά τον ιό. Ο ζωολογικός κήπος έκλεισε στα μέσα Μαρτίου και η πρώτη τίγρη άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα στις 27 Μαρτίου. Όλες οι μεγάλες γάτες αναμένεται να αναρρώσουν και κανένα άλλο ζώο εντός του ζωολογικού κήπου δεν εμφανίζει κλινικά σημάδια της νόσου. Το Υπουργείο Γεωργίας και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) συνεχίζουν να παρακολουθούν τα ζώα, ενώ οι πολιτειακές κτηνιατρικές και υγειονομικές αρχές θα καθορίσουν το κατά πόσο άλλα ζώα, σε αυτόν τον ζωολογικό κήπο ή σε άλλες περιοχές, θα πρέπει να ελεγχθούν για SARS-CoV-2. Θα ενημερωθεί επίσης ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την υγεία των ζώων (OiE).

ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
H δημοσίευση ενός ερευνητικού άρθρου που αναρτήθηκε σε ηλεκτρονική μορφή στις 30 Μαρτίου στο bioRxiv έχει προκαλέσει την ανησυχία στο ευρύ κοινό ότι οι γάτες και τα κουνάβια μπορούν να μολυνθούν από τον SARS-CoV-2 και να μεταδώσουν τον ιό σε άλλα ζώα. Μια Σύντομη Ανακοίνωση του 2003, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature κατά τη διάρκεια της επιδημίας του SARS παρείχε με παρόμοιο τρόπο τα αποτελέσματα της πειραματικής μόλυνσης σε γάτες και νυφίτσες από τον αντίστοιχο ιό, SARS-CoV. Υπογραμμίζουμε ότι χρειάζεται προσοχή να μην υπεραναλύουμε τα αποτελέσματα που περιγράφονται σε αυτά τα άρθρα και επίσης να μην τα χρησιμοποιούμε για να ερμηνεύσουμε την πιθανότητα ο SARS-CoV-2 να μολύνει φυσικά ή να μεταδοθεί σε ζώα συντροφιάς που ζουν ως κατοικίδια. Η λογική που ακολουθούμε είναι η εξής:
● Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο bioRxiv αποτελούν πρώιμες αναφορές και όχι peer-reviewed άρθρα. Η δήλωση των υπεύθυνων της ιστοσελίδας τονίζει ότι τα άρθρα που αναρτώνται εκεί “δεν θα πρέπει να θεωρούνται ολοκληρωμένες έρευνες που μπορούν να καθορίσουν την κλινική πρακτική/συμπεριφορά σχετική με την υγεία ή να αναφέρονται στα μέσα ενημέρωσης ως καθιερωμένη πληροφορία”.
● Η μόλυνση που προκαλείται πειραματικά δεν είναι ακριβώς ίδια με αυτή που προκαλείται φυσικά. Το γεγονός ότι ένα ζώο μπορεί να μολυνθεί πειραματικά από έναν ιό δεν σημαίνει ότι θα μολυνθεί και φυσικά από τον ίδιο ιό.
● Ο αριθμός των ζώων που χρησιμοποιούνται στα πειράματα αυτά είναι πολύ μικρός και τα συμπεράσματα που προκύπτουν βασίζεται σε δεδομένα που έχουν συλλεχθεί από πολύ λίγα ζώα – σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και δύο μόνο ζώα.
● Μόνο οι δύο από τις έξι μη μολυσμένες γάτες στην έρευνα του 2020 μολύνθηκαν μέσω μετάδοσης του SARS-CoV2 από πειραματικά μολυσμένες γάτες. Τα αποτελέσματα από τόσα λίγα ζώα δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως απόδειξη ότι οι μολυσμένες γάτες μπορούν να μεταδώσουν COVID-19, ειδικά σε φυσικές συνθήκες.

Μία δεύτερη δημοσίευση, που αναρτήθηκε στις 3 Απριλίου στο bioRxiv, παρουσίασε μία έρευνα σχετικά με την πιθανότητα ότι οι γάτες εκτέθηκαν στον SARS-CoV-2 και εμφάνισαν ανοσοαπόκριση κατά του ιού κατά τη διάρκεια της αρχικής έξαρσης του COVID-19 στο Γουχάν της Κίνας. Και πάλι, η δήλωση αποποίησης ευθύνης στην ιστοσελίδα bioRiv αναφέρει ότι τα άρθρα που δημοσιεύονται εκεί “δεν θα πρέπει να θεωρούνται ολοκληρωμένες έρευνες που μπορούν να καθορίσουν την κλινική πρακτική/συμπεριφορά σχετική με την υγεία ή να αναφέρονται στα μέσα ενημέρωσης ως καθιερωμένη πληροφορία”.
● Λήφθηκε αίμα από 39 γάτες πριν την έξαρση της επιδημίας (Μάρτιος-Μάιος 2019) και από 102 γάτες μετά την έξαρση (Ιανουάριος-Μάρτιος 2020) και αποθηκεύτηκε ορός πριν την εξέταση.
● Τα αντισώματα κατά του SARS-CoV-2 δεν ανιχνεύτηκαν σε κανένα δείγμα που λήφθηκε πριν από την έξαρση της επιδημίας, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο ιός δεν κυκλοφορούσε στη Γουχάν πριν την έναρξη της επιδημίας.
● Μετά την έναρξη της επιδημίας, συγκεκριμένα αντισώματα κατά του SARS-CoV-2 εντοπίστηκαν σε 15 από τα 102 δείγματα ορού από τις γάτες (14,7%). Αυτές οι 15 γάτες είτε ζούσαν με άτομο που είχε διαγνωστεί με COVID-19 (n=3), είτε σε κτηνιατρική κλινική (n=6), είτε στο δρόμο ως αδέσποτα, μέχρι να μετακινηθούν σε καταφύγιο ζώων μετά την έξαρση της επιδημίας (n=7).
● Δεν αναφέρθηκε πόσες από τις 87 γάτες που ήταν οροαρνητικές για SARS-CoV-2 ζούσαν με άτομα με COVID-19.
● Έντεκα από τα ELISA-θετικά δείγματα ήταν επίσης θετικά μέσω εξέτασης αντισωμάτων με βάση την καλλιέργεια ιστού (VNT). Οι υψηλότεροι τίτλοι εξουδετερωτικών αντισωμάτων (1:360 ή 1:1080) βρέθηκαν σε δείγματα από τις τρεις γάτες που ζούσαν με ανθρώπους με COVID-19. Τέσσερις γάτες δεν είχαν ανιχνεύσιμα εξουδετερωτικά αντισώματα και όλοι οι άλλοι τίτλοι ήταν ● Τα αποτελέσματα του ορολογικού ελέγχου από πάνω από 100 γάτες στη Γουχάν κατά τη διάρκεια της αιχμής της επιδημιολογικής έξαρσης παρέχουν μια αρχική ένδειξη ότι οι γάτες μπορούν να εκτεθούν στον ιό, πιθανώς από μολυσμένους ανθρώπους, και να εμφανίσουν ανοσοαπόκριση.
● Ωστόσο, ο χαμηλός ρυθμός ορομετατροπής και οι χαμηλοί έως ανύπαρκτοι τίτλοι αντισωμάτων σε όλες τις γάτες εκτός από τρεις που ζούσαν με ανθρώπους διαγνωσμένους με COVID-19 υποδηλώνουν ότι οι γάτες μπορεί να μην είναι ευπαθείς στη μόλυνση από SARS-CoV-2 σε φυσικές συνθήκες.
● Η σημασία αυτού του μικρού επιπέδου έκθεσης που έχει ως αποτέλεσμα την ορομετατροπή στην εμφάνιση ασθένειας που προκαλείται από ιό στις γάτες ή τη μετάδοση του ιού από γάτες σε άλλα ζώα, συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων, δεν είναι γνωστή.

Δεν υπάρχει τίποτα σε αυτά τα ερευνητικά άρθρα που να παρέχει τεκμηριωμένες αποδείξεις ότι οι γάτες, οι νυφίτσες ή άλλα οικόσιτα ζώα μπορούν να μολυνθούν εύκολα με τον ιό SARS-CoV-2 ή που να αποδεικνύει ότι οι γάτες, οι νυφίτσες ή άλλα οικόσιτα ζώα μεταφέρουν τον ιό σε φυσικές συνθήκες.

Παρά το ότι τα περιστατικά του COVID-19 παγκοσμίως ξεπέρασαν στις 2 Απριλίου το ορόσημο του ενός εκατομμυρίου, έχουμε δει παραδείγματα μόνο δύο σκύλων και μιας γάτας στο Χονγκ Κονγκ και μιας τίγρης στη Νέα Υόρκη που έφεραν θετικά αποτελέσματα στα τεστ για τη λοίμωξη. Κανένα από τα θετικά σκυλιά ή γάτες δεν έχουν δείξει σημάδια ασθένειας συμβατά με τον COVID-19. Τα δύο σκυλιά και η μία γάτα ζούσαν με ένα ή περισσότερα άτομα με επιβεβαιωμένη διάγνωση και κλινικά συμπτώματα του COVID-19. Δεν μπορούμε να εξάγουμε με ασφάλεια συμπεράσματα σχετικά με τη γάτα στο Βέλγιο, εξαιτίας ερωτημάτων σχετικά με τη συλλογή και την ανάλυση των δειγμάτων που δόθηκαν για εξέταση για SARS-CoV-2 και λόγω απουσίας γενικής αξιολόγησης της γάτας αυτής για άλλες συχνότερες αιτίες των κλινικών συμπτωμάτων της. Η τίγρη λέγεται ότι εκτέθηκε μέσω επαφής με υπάλληλο του ζωολογικού κήπου που μετέδιδε ενεργά τον ιό, ενώ κάποιες άλλες μεγάλες γάτες στο ζωολογικό κήπο που κατοικούσαν κοντά της εμφάνισαν συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης, αλλά αναμένεται να αναρρώσουν πλήρως. Δεν υπάρχουν αναφορές για κατοικίδια ή εκτρεφόμενα ζώα που έχουν αρρωστήσει από COVID-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν καθόλου αποδείξεις ότι τα οικόσιτα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των κατοικιδίων και των εκτρεφόμενων ζώων, μπορούν να μεταδώσουν τον COVID-19 σε ανθρώπους.

Επομένως, η Αμερικανική Ένωση Κτηνιάτρων (AVMA) διατηρεί τις συστάσεις της σχετικά με τον SARS-CoV-2 και τα ζώα συντροφιάς. Αυτές οι συστάσεις, οι οποίες υποστηρίζονται από τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων (OiE), τονίζουν ότι:
● Οι ιδιοκτήτες ζώων χωρίς συμπτώματα COVID-19 θα πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζουν σωστές πρακτικές υγιεινής στις επαφές τους με τα ζώα. Αυτό περιλαμβάνει πλύσιμο χεριών πριν και μετά από τέτοιες επαφές ή τον χειρισμό ζωοτροφών, απορριμμάτων ή προμηθειών.
● Ασκώντας επιπλέον προσοχή και μέχρι να ξέρουμε περισσότερα για τον ιό, όσοι νοσούν με COVID-19 θα πρέπει να περιορίσουν τις επαφές τους με τα κατοικίδια ή άλλα ζώα, όπως ακριβώς γίνεται και στις επαφές με άλλους ανθρώπους. Ζητήστε από κάποιο άλλο μέλος του νοικοκυριού ή της επιχείρησής σας να φροντίσει για την τροφή και τη γενική φροντίδα των ζώων σας, συμπεριλαμβανομένων και των κατοικίδιων. Αν έχετε ζώο υπηρεσίας ή πρέπει να φροντίσετε άλλα ζώα, συμπεριλαμβανομένων και των κατοικίδιων, φορέστε μάσκα. Μη μοιράζεστε φαγητό, μην φιλάτε ή αγκαλιάζετε τα ζώα και να πλένετε τα χέρια σας πριν και μετά από κάθε επαφή μαζί τους.
● Δεν υπάρχουν αναφορές για κατοικίδια ή εκτρεφόμενα ζώα που να έχουν νοσήσει με COVID-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν καθόλου αποδείξεις ότι τα οικόσιτα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των κατοικιδίων και των εκτρεφόμενων ζώων, μπορούν να μεταδώσουν τον COVID-19 σε ανθρώπους.

Αυτή τη στιγμή, τα ζώα συντροφιάς δεν θα πρέπει να ελέγχονται συστηματικά για COVID-19. Τα ζώα που αρρωσταίνουν ή τραυματίζονται θα πρέπει να λαμβάνουν κτηνιατρική φροντίδα. Ο ιδιοκτήτης ή ο φροντιστής τους πρέπει πρώτα να συμβουλευτεί τον κτηνίατρο τηλεφωνικά για να καθοριστεί αν απαιτείται επίσκεψη στην κλινική. Όπου είναι απαραίτητο, θα πρέπει να διεξάγεται έλεγχος για μεταδοτικές ασθένειες που συνήθως εμφανίζονται σε ζώα συντροφιάς. Σε περίπτωση που παρατηρηθεί κάποια καινούργια άγνωστη ασθένεια που δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά και το ζώο βρέθηκε σε στενή και μακρά επαφή με άτομο που αποτελεί ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19, ο κτηνίατρος θα πρέπει να έρθει σε επαφή με τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές για να συζητήσει το κατά πόσο χρειάζεται το ζώο να ελεγχθεί για COVID-19.

Παρόλο που αυτές είναι οι ενδεδειγμένες καλές πρακτικές, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι μέχρι σήμερα υπάρχουν ελάχιστες ή και καθόλου αποδείξεις ότι τα κατοικίδια ή άλλα οικόσιτα ζώα που θα εκτεθούν με φυσικό τρόπο στον SARS-CoV-2 θα νοσήσουν με COVID-19 ή θα μεταδώσουν τον ιό σε άλλα ζώα, και καθόλου αποδείξεις ότι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό στους ανθρώπους. Συνεπώς, δεν υπάρχει κανένας λόγος να απομακρύνουμε τα ζώα από το σπίτι τους ακόμα και αν κάποιο από τα μέλη του νοικοκυριού έχει διαγνωστεί με COVID-19, εκτός και αν υπάρχει δυσκολία σωστής φροντίδας του κατοικίδιου. Σε αυτή την ιδιαίτερη περίπτωση της πανδημίας, τα κατοικίδια και οι άνθρωποι χρειάζονται ο ένας την υποστήριξη του άλλου και οι κτηνίατροι είναι εδώ για να φροντίσουν την καλή υγεία και των δύο.

Τεστ σε ζώα συντροφιάς

Με εξαίρεση τη μοναδική αναφορά νόσου σε γάτα στο Βέλγιο, η οποία δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί, δεν έχουν υπάρξει άλλες περιπτώσεις όπου κατοικίδια ή άλλα οικόσιτα ζώα νοσούν ύστερα από φυσική έκθεση στον SARS-CoV-2. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύουμε ότι τα οικόσιτα ζώα, και τα κατοικίδια, στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να αποτελούν εστία μόλυνσης με τον κορονοϊό που προκαλεί COVID-19. Μέχρι στιγμής, τα CDC δεν έχουν λάβει αναφορές για κατοικίδια ή άλλα ζώα που να έχουν νοσήσει με COVID-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επομένως, η AVMA, τα CDC, το USDA ή η Αμερικάνικη Ένωση Κτηνιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων δεν συνιστούν συστηματικούς ελέγχους των οικόσιτων ζώων για COVID-19. Επειδή η κατάσταση εξελίσσεται διαρκώς, οι φορείς δημόσιας και ζωικής υγείας μπορεί να αποφασίσουν να διεξάγουν τεστ σε κάποια ζώα, ασκώντας αυξημένη προσοχή. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η απόφαση για τέτοιους ελέγχους πρέπει να παρθεί συνεργατικά μεταξύ των τοπικών, πολιτειακών και ομοσπονδιακών αρχών για τα ζώα και τη δημόσια υγεία. Μπορείτε να βρείτε απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις κρατικών λειτουργών για τα ζώα και τη δημόσια υγεία αλλά και του κοινού στο USDA.

Μετά τη λήψη της απόφασης για έλεγχο, οι κρατικές αρχές για την ζωική υγεία θα διορίσουν έναν δικό τους κτηνίατρο, έναν κτηνίατρο με πιστοποίηση από το USDA ή έναν διαγνώστη άγνωστων ζωικών ασθενειών να πάρουν δείγμα, χρησιμοποιώντας κατάλληλο προσωπικό εξοπλισμό προστασίας (PPE) και μεθόδους συλλογής δειγμάτων.

Και πάλι, η τωρινή γνώμη των ειδικών είναι ότι ο COVID-19 μεταδίδεται πρωτίστως από άνθρωπο σε άνθρωπο. Έτσι υποστηρίζεται και η σύσταση να μην διεξάγονται τεστ σε οικόσιτα ζώα για SARS-CoV-2, παρά μόνο με ειδική εντολή. Αν οικόσιτα ζώα, σκύλοι ή γάτες, παρουσιάσουν αναπνευστικά ή γαστρεντερικά συμπτώματα, οι κτηνίατροι θα πρέπει να εξετάζουν για πιο συνηθισμένους παθογόνους παράγοντες και παθήσεις.

www.viozoikivetlab.grΑμερικάνικη Ένωση Κτηνιάτρων: Ο SARS- CoV-2 στα ζώα, συμπεριλαμβανομένων και των κατοικιδίων
read more

COVID-19 σε Βιζόν

No comments

Περιοδικό Nature, 13/11/20

Η ανάλυση έδειξε ότι οι μεταλλάξεις πιθανότατα δε θα θέσουν σε κίνδυνο τα εμβόλια, αλλά οι επιστήμονες λένε ότι η ανεξέλεγκτη εξάπλωση μεταξύ των βιζόν σημαίνει ότι τα ζώα πρέπει να θανατωθούν.

Αξιωματούχοι υγείας στη Δανία έχουν δημοσιεύσει γενετικά και πειραματικά δεδομένα σε ένα σύμπλεγμα μεταλλάξεων SARS-CoV-2 που κυκλοφορεί σε εκτρεφόμενα βιζόν και ανθρώπους λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση ότι οι μεταλλάξεις θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα των πιθανών εμβολίων COVID-19.

Η είδηση σχετικά με αυτές τις μεταλλάξεις ώθησαν τον πρωθυπουργό της Δανίας Mette Frederiksen να ανακοινώσει στις 4 Νοεμβρίου σχέδια για τερματισμό της εκτροφής βιζόν για το άμεσο μέλλον και θανάτωση περίπου 17 εκατομμυρίων ζώων, πυροδοτώντας μια έντονη συζήτηση σχετικά με το εάν μια τέτοια ενέργεια ήταν νόμιμη. Αλλά οι επιστήμονες ήταν προσεκτικοί να μην κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου μέχρι να δουν τα δεδομένα.

Πλέον οι επιστήμονες που έχουν επανεξετάσει τα δεδομένα λένε ότι οι μεταλλάξεις από μόνες τους δεν είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές, επειδή υπάρχουν λίγα στοιχεία ότι επιτρέπουν στον ιό να εξαπλωθεί πιο εύκολα μεταξύ των ανθρώπων, να τον καταστήσει πιο θανατηφόρο ή να θέσει σε κίνδυνο τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και τα εμβόλια. «Οι μεταλλάξεις που σχετίζονται με το βιζόν και τις οποίες γνωρίζουμε δεν σχετίζονται με ταχεία εξάπλωση ούτε με αλλαγές στη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα», λέει ο Astrid Iversen, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο οι ερευνητές λένε ότι η σφαγή των ζώων είναι πιθανώς απαραίτητη, δεδομένης της ταχείας και ανεξέλεγκτης εξάπλωσης του ιού στα βιζόν, η οποία και εντοπίστηκε σε περισσότερες από 200 εκμεταλλεύσεις από τον Ιούνιο, γεγονός που καθιστά τα ζώα μια τεράστια πηγή του ιού που μπορεί εύκολα να μολύνει ανθρώπους. Σε περιοχές με πληγείσες εκμεταλλεύσεις βιζόν ο αριθμός των ατόμων με COVID-19 αυξάνεται ιδιαίτερα, λέει ο Iversen. Και υπάρχουν περίπου τρεις φορές περισσότερα βιζόν από ανθρώπους στη Δανία. «Η σφαγή του βιζόν είναι απαραίτητη», λέει.

Η ανεξέλεγκτη εξάπλωση στα βιζόν αυξάνει επίσης την πιθανότητα του ιού να εξελιχθεί και να αναπτύξει μεταλλάξεις που θα μπορούσαν να είναι ανησυχητικές, λέει ο Jannik Fonager, ιολόγος στο Statens Serum Insitut, στη Δανέζικη αρχή υγείας που ηγείται των ερευνών, με έδρα την Κοπεγχάγη. Αναφέρει ότι οι επιστήμονες μοιράστηκαν τις ανησυχίες τους με την κυβέρνηση και ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να πραγματοποιήσει την ολική θανάτωση των βιζόν.

Στις 10 Νοεμβρίου η κυβέρνηση επέβαλε νομοθεσία για να επιτρέψει τη σφαγή και προέτρεψε τους αγρότες να ξεκινήσουν τη διαδικασία.

Μεταλλάξεις του ιού στα βιζόν

Ο Fonager λέει ότι ερευνητές στη Δανία έχουν αλληλουχήσει ιικά δείγματα από 40 εκτροφεία βιζόν και έχουν εντοπίσει περίπου 170 παραλλαγές κοροναϊού. Προσθέτει ότι σε δείγματα ιών από ανθρώπους που αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα πέμπτο των συνολικών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της χώρας έχουν βρεθεί περίπου 300 παραλλαγές που μπορούν να ιχνηλατηθούν σε βιζόν, πράγμα που σημαίνει ότι περιέχουν μεταλλάξεις που πιστεύεται ότι εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στα βιζόν. “Αυτό είναι κάτι που πραγματικά θέλουμε να παρακολουθήσουμε στενά.”

Στα ιικά δείγματα από βιζόν και ανθρώπους οι ερευνητές έχουν εντοπίσει αρκετές μεταλλάξεις στο γονίδιο που κωδικοποιεί την ακίδα του κοροναϊού, την οποία χρησιμοποιεί για να εισέλθει στα κύτταρα. Αυτό απασχολεί ιδιαίτερα τους ερευνητές επειδή οι αλλαγές σε αυτήν την περιοχή θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να ανιχνεύσει τη μόλυνση. Πολλά εμβόλια «εκπαιδεύουν» επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα για να μπλοκάρει την ακίδα πρωτεΐνη.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί ένα ιικό στέλεχος που περιέχει έναν μοναδικό συνδυασμό μεταλλάξεων που ονομάζεται «Cluster-5», το οποίο βρέθηκε σε 5 αγροκτήματα και 12 άτομα στην περιοχή της Βόρειας Γιουτλάνδης στα βόρεια της χώρας. Ο Fonager λέει ότι η παραλλαγή Cluster-5 προκαλεί τρεις αλλαγές αμινοξέων και δύο διαγραφές στην ακίδα πρωτεΐνης.

Προκαταρκτικά πειράματα κυττάρων υποδηλώνουν ότι αντισώματα από μερικούς ανθρώπους που είχαν αναρρώσει από το COVID-19 δυσκολεύτηκαν περισσότερο να αναγνωρίσουν την παραλλαγή Cluster-5 απ’ ότι σε ιούς που δεν είχαν μεταλλάξεις Cluster-5. Αυτό υποδηλώνει ότι το παραλλαγμένο στέλεχος θα μπορούσε να ανταποκρίνεται λιγότερο στις θεραπείες αντισωμάτων ή στα εμβόλια και προκάλεσε την απόφαση της κυβέρνησης να εξοντώσει τα εκτρεφόμενα βιζόν, σύμφωνα με επιστολή του κτηνιάτρου-εκπροσώπου της Δανίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων. «Είναι το ορθό να πράξουμε σε μια κατάσταση όπου το εμβόλιο, το οποίο είναι επί του παρόντος το φως στο τέλος μιας πολύ σκοτεινής σήραγγας, κινδυνεύει», δήλωσε ο Δανός Υπουργός Τροφίμων και Αλιείας, Mogens Jensen, σε δημόσια δήλωση στις 5 Νοεμβρίου.

Αλλά ερευνητές που έχουν ελέγξει τα διαθέσιμα δεδομένα λένε ότι αυτοί οι ισχυρισμοί είναι υποθετικοί. Η παραλλαγή Cluster-5 φαίνεται να οδηγείται σε «αδιέξοδο» στους ανθρώπους, επειδή δεν έχει εξαπλωθεί ευρέως, λέει ο Iversen. Πολλοί από αυτούς που μολύνθηκαν εργάστηκαν στις εκμεταλλεύσεις και πιθανότατα εκτέθηκαν σε υψηλή ιική δόση. Το παραλλαγμένο στέλεχος δεν έχει εντοπιστεί από τον Σεπτέμβριο παρά την εκτεταμένη αλληλούχιση και την διαμοίραση δεδομένων, λέει. Ο Iversen προσθέτει ότι το πειραματικό έργο είναι πολύ περιορισμένο για να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με τις επιπτώσεις της γενετικής παραλλαγής στις θεραπείες και τα εμβόλια. “Είναι πολύ σημαντικό σε αυτήν την περίπτωση να μην υπερ-ερμηνεύουμε πολύ προκαταρκτικά δεδομένα.”

Διάδοση σε ανθρώπους

Μια μετάλλαξη που σχετίζεται με τα βιζόν έχει εξαπλωθεί ευρύτερα στους ανθρώπους. Η μετάλλαξη, το Y453F, κωδικοποιεί επίσης μια αλλαγή αμινοξέος στην ακίδα πρωτεΐνη και έχει βρεθεί σε περίπου 300 αλληλουχίες από ανθρώπους στη Δανία, καθώς και σε αλληλουχίες από βιζόν και ανθρώπους στην Ολλανδία. Μια πειραματική μελέτη δείχνει ότι οι παραλλαγές του ιού με τη μετάλλαξη Y453F διέφυγαν από την ανίχνευση από ένα εμπορικό μονοκλωνικό αντίσωμα.
Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτή η μετάλλαξη θα εμποδίσει τη θεραπευτική δράση ενός φαρμάκου στο ανθρώπινο σώμα, λέει ο Iversen.

Δεν είναι επίσης σαφές εάν όλες οι οι σχετιζόμενες με τα βιζόν μεταλλάξεις που βρέθηκαν σε ανθρώπους προήλθαν πραγματικά από τα βιζόν, καθώς δεν έχουν δημοσιευτεί όλα τα δεδομένα, λέει ο David Robertson, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όμως υπάρχουν μερικά παραδείγματα μεταλλάξεων που προέρχονται από τα βιζόν και μεταδίδονται σε ανθρώπους, λέει ο Kasper Lage, βιολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και στο Broad Institute του MIT και του Χάρβαρντ στη Βοστώνη. Και πολλοί ερευνητές ανησυχούν ότι η ανεξέλεγκτη εξάπλωση του ιού μέσω εκατομμυρίων βιζόν θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες μεταλλάξεις.

Ανεξέλεγκτες εστίες

Στη Δανία, τη μεγαλύτερη παραγωγό χώρα βιζόν στον κόσμο, οι αρχές αγωνίζονται να ελέγξουν τα κρούσματα στα αγροκτήματα, παρά τα εκτεταμένα μέτρα ελέγχου. Σε πολλές πληγείσες εκμεταλλεύσεις, σχεδόν όλα τα ζώα έχουν αντισώματα κατά του ιού. Έχουν επίσης εντοπιστεί κρούσματα σε εκτροφεία βιζόν στην Ολλανδία, τη Σουηδία, την Ισπανία, την Ιταλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ολλανδία σχεδιάζει να εξαλείψει ολόκληρο τον πληθυσμό των βιζόν μέχρι το 2021, επιταχύνοντας τα σχέδια για τον τερματισμό της εκτροφής βιζόν μέχρι το 2024.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη πώς εισέρχεται ο ιός στα αγροκτήματα, λέει η Anette Boklund, επιδημιολόγος και κτηνίατρος στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης. Η ομάδα της έχει βρει χαμηλά επίπεδα ιικού RNA σε μύγες, καθώς και σε δείγματα μαλλιών και αέρα κοντά σε κλουβιά βιζόν.

Έχουν επίσης αναζητήσει τον ιό στην άγρια πανίδα της περιοχή, συμπεριλαμβανομένων αλεπούδων, ασβών, γατών και άλλων ζώων. Το μόνο θετικό δείγμα άγριας φύσης ήταν από το πόδι ενός γλάρου. Οι μολυσμένοι εργάτες είναι η πιο πιθανή πηγή, λέει ο Boklund.

www.viozoikivetlab.grCOVID-19 σε Βιζόν
read more